Sosyal Sorumluluk
Kız Öğrenci Yurdu Dönüşüm Projesi Projenin Amacı

GYODER olarak büyük bir heyecanla başlattığımız Marmara Üniversitesi Göztepe Kız Öğrenci Yurdu dönüşüm projesini tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Ülkemizdeki yurt sıkıntısı konusunda farkındalık yaratmak, sektöre örnek olmak ve öncülük etmek adına Marmara Üniversitesi işbirliği ile üstlendiğimiz dönüşüm projesinde Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu binası olarak yapılan ama atıl olarak duran binayı GYODER üyelerinin bağış destekleri ile renove ederek yeni dönemde kız öğrenci yurdu olarak kullanılmak üzere hazır hale getirdik. Hem Ülkemiz hem de geleceğimiz öğrenciler için önemli olan bir konuya GYODER olarak katkıda bulunduğumuz için çok mutluyuz.

Ülkemizin en büyük zenginliklerinden ve avantajlarından biri de genç nüfusumuz… Yükseköğretim Kurulu'nca açıklanan istatistiklere göre, Türkiye'de geçtiğimiz yıl üniversite öğrencisi sayısı 8 milyonun üzerindeydi. Her geçen gün artan öğrenci sayısına paralel olarak oluşan yurt sorunu ise hepimiz için göz ardı edilemeyecek kadar önemli ve ciddi bir durum. Farklı bir şehirde öğrenim görmek durumunda kalan öğrencilerimizin barınma ihtiyacına tam olarak karşılık verecek yeterli kapasitede yurt binası maalesef bulunmuyor.

Türkiye’de son 6 senedir %85’i kamuya ait olan 5.200 adet yurt binası sayısında herhangi bir artış yaşanmamış. Özel ve devlet yurdu olmak üzere toplam mevcut yurt kapasitesinin ise 8.300.000 olan öğrenci sayısının ancak %14’ünü karşılıyor. Dolayısıyla, mevcut kapasitenin çok üzerinde olan yurt ihtiyacı nedeniyle önümüzdeki dönemde öğrenciler açısından çok ciddi barınma sorunu ile karşı karşıya kalınacağı aşikar.

Yurt ihtiyacını etkileyecek bir başka unsur ise; 2021 yılı üniversite yerleşim tercihleri dikkate alındığında öğrencilerin % 60.9’unun farklı bir şehirde öğrenimini sürdürmesi ve bunun sonucu olarak da birçok ilimizde hem yurt ihtiyacı, hem de kiralık konut ihtiyacının gittikçe artmasıdır.

Durum böyleyken, sadece bizim veya birkaç öncünün yurt yapımına katkı sağlaması tabii ki yeterli olmayacaktır. Sorunu tespit edip daha kalıcı ve geniş yelpazede çözüm bulmak gerekmektedir. Yeni yurt yatırımlarının önünü açmak ve yatırımcıyı yurt yapımına teşvik etmek amacıyla GYODER olarak ilgili kamu kuruluşları ve KYK’ya bir takım görüş önerileri de sunduk. Bu konunun daha derinlemesine görüşülmesi ve acil çözüm üretilebilmesi adına, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kredi Yurtlar Kurumu ile görüşme taleplerimizi ilgili mercilere ilettik. İnşallah önümüzdeki dönemde daha geniş ve somut çözümlerin öncüsü de olacağız.

Bu gelişmelerle birlikte tüm dünyanın hızla dönüştüğü ve geliştiği günümüzde; bu değişime ayak uyduracak, ülkemizde öğrencilerin eğitim hayatları süresince barınma ihtiyaçlarını karşılayacak; çağdaş ve teknoloji altyapısı ile fark yaratacak yeni yurt projelerinin artması en büyük temennimiz.

Basın Bülteni GYODER’in Marmara Üniversitesi ile Hayata Geçirdiği Kız Öğrenci Yurt Projesi Kullanıma Açıldı

Türkiye’nin gayrimenkul platformu GYODER, Türkiye’de hızla artan yurt ihtiyacına destek olabilmek hem de sektörü bu konuda teşvik etmek amacıyla Marmara Üniversitesi ile birlikte kız öğrenci yurt projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında Marmara Üniversitesi Göztepe kampüsünde bulunan Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu binası, kız öğrenci yurdu olarak yeniden kullanıma kazandırıldı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, GYODER üyeleri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımı ile açılışı yapılan bina 2022 – 2023 eğitim yılında hizmet vermeye başlayacak.

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, sosyal fayda sağlayacak projeleri desteklemeyi sürdürüyor. Dernek, Marmara Üniversitesi bünyesindeki kullanılmayan bir binanın, öğrencilerin yurt ihtiyacına çözüm olması adına dönüştürülmesi amaçlı başlattığı girişime destek oldu. Proje kapsamında Marmara Üniversitesi Göztepe kampüsünde bulunan ve kullanılamaz durumda olan Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu binası, GYODER Yönetim Kurulu ve üyelerinin bağışları ile gerekli yapısal düzenlemeler ve tadilatlar yapılarak yeniden kullanıma kazandırıldı. Dış cephe yalıtımından sıva tadilat işlerine; aydınlatmadan iç tesisatın yenilenmesine, yerleşim planlarının yurt kullanımına uygun olacak şekilde düzenlenmesine kadar birçok değişiklik yapılan binanın 120 yatak kapasitesi bulunuyor.

Türkiye’nin hızla artan yurt ihtiyacı karşısında sektörü harekete geçirmek adına GYODER üyelerinin bağışları ile hayata geçirilen binanın açılışı İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu ve GYODER üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Açılışta konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya “İstanbul dışından gelen öğrencilerimizin kalacak yerleri ile ilgili durmaksızın gayret gösteriyoruz. Kamu kurumlarıyla aramızda mükemmel bir diyalog var ve sürekli istişare ediyoruz. İstanbul’da şu anda 101 bin 18 öğrenci barınma kapasitesine sahibiz. Bunu yukarıya çıkartmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kamu üniversitelerindeki yurt oluşumuna uygun tüm arsaları tespit ettik ve Gençlik Spor ve Bakanlığı ile bu bilgileri paylaştık. İlk adım olarak 2023 Nisan ayında Maltepe’de 4 bin kişilik yeni öğrenci yurdumuzun açılışını gerçekleştirmek ve hedefimiz bu sayıyı 10 bine ulaştırmak. Bununla beraber hem özel sektör yatırımlarını cazip hale getirmek hem de GYODER gibi derneklerin yaptıkları projeleri desteklemek için çalışıyoruz. Bütün gayretimiz yurt yapmaya yönelik.” açıklamasında bulundu.

GYODER olarak Türkiye’deki öğrenci yurdu ihtiyacını karşılama konusunda farkındalık yaratmak, sektöre örnek olmak ve öncülük etmek adına gerçekleştirdikleri projenin bütün dünyada yeni yapı üretmenin zorlaştığı bu dönemde, mevcut yapı stoğunu dönüştürerek hızlı ve ekonomik şekilde toplumsal ihtiyaçların karşılanabileceğini gösterdiğini belirten GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu şu anda ülkemizin ihtiyaç duyduğu erişilebilir konut ve öğrenci yurdu üretimini artırabilmek adına GYODER olarak gerekli girişimlerini de sürdüreceklerini açıkladı. Kalyoncu konuyla ilgili olarak “.Gayrimenkul sektörü ülkemiz ekonomisi için hem temel hem de çatı olma özelliğini taşır. Gayrimenkul sektörü bu sektör den beslenen 250 sektörün temelidir, öte yandan her ekonominin faaliyetini sürdürmesi için bir çatıya ihtiyacı vardır, e-ticaret sitelerinin bile lojistik merkez ve veri merkezi ihtiyacını gayrimenkul sektörü karşılar. Bunların ötesinde bu sektörün en önemli görevi ise barınma ihtiyacını karşılamaktır. Bunun için erişilebilir konut ve öğrenci yurdu üretimi ile ilgili salt ticari beklentileri öncelemeden, kamunun kontrolünde fakat bütün yükü de kamuya bırakmayan iyi kurgulanmış ve denetlenen kamu, özel sektör ve finans kuruluşlarının elini taşın altına koyduğu bir iş birliği modelinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili çözüm modelimizi karar vericiler ve kamuoyu ile paylaşarak masaya bir çözüm önerisi de biz sunduk.

GYODER olarak gayrimenkul sektörünün böylesine önemli bir çatı olarak sağlam bir temelde ve 4 sağlam taşıyıcı ilke ile geleceğine yön vermesi gerekir ki bugün yaşadığımız bu tıkanıklığın benzerini gelecekte tekrar yaşamayalım. Bu 4 taşıyıcı temel ilkeyi biz 4T olarak kısaltıyoruz. Bunlar Tabiat, Teknoloji, Tasarım ve Toplum’dur. Bu ilkeler çerçevesinde sektörümüzün nice çatılar üreterek sürdürülebilir ve öngörülebilir bir büyüme ile ekonomimize ve toplumumuza katkı sağlayacağını umuyoruz. Bugün birçok ilimizde hem yurt ihtiyacı, hem de kiralık konut ihtiyacının gittikçe artmakta. Bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için kalıcı ve geniş yelpazede çözüm bulmak gerekmektedir. Yeni yurt yatırımlarının önünü açmak ve özel sektörü fiyatları regüle edilmiş bir şekilde yurt yapımına teşvik etmek amacıyla GYODER olarak ilgili kamu kuruluşları ve KYK’ya bir takım görüş önerileri de sunduk. İnşallah önümüzdeki dönemde daha geniş ve somut çözümlerin öncüsü de olacağız. Bugün bu kız öğrenci yurdunu hizmete açarak da bu söylemlerimizi böylesine bir eylemle de desteklemiş olduk” açıklamasında bulundu.

GYODER’in üstlendiği “Marmara Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdu Yeniden Kullanıma Kazandırma Projesi”ne GYODER Yönetim Kurulu üyeleri; İstanbul Üst Yapı, Gülaylar Grup, İGA, Kalyon İnşaat, NEF, Ağaoğlu, Akfen GYO, Artaş İnşaat, Astaş İnşaat, DAP Yapı, Ege Yapı, Emlak Konut GYO, Fuzul Grup, Halk GYO, Kuzu Grup, Orient International, Rönesans Gayrimenkul,Sur Yapı, Vakıf GYO, Rams Global, Teknik Yapı, İş GYO, Özak GYO, Şeker GYO, Mars34 İnşaat ve 24 Gayrimenkul bağışları ile destek verdi.

Bağışçılar
  • İstanbul Üst Yapı
  • Gülaylar Grup
  • İGA
  • Kalyon İnşaat
  • NEF
  • Ağaoğlu
  • Akfen GYO
  • Artaş İnşaat
  • Astaş İnşaat
  • DAP Yapı
  • Ege Yapı
  • Emlak Konut GYO
  • Fuzul Grup
  • Halk GYO
  • Kuzu Grup
  • Orient International
  • Rönesans Gayrimenkul
  • Vakıf GYO
  • Rams Global
  • Teknik Yapı
  • İş GYO
  • Özak GYO
  • Şeker GYO
  • Mars34 İnşaat
  • 24 Gayrimenkul