Gelişen Kentler Zirvesi - Erzurum
03 Ekim SALI
Geçmiş Program

Yatırımcıları bölgemize çekmek, kalkınmayı kollektif akılla sağlamak, ülkeler ve şehirler arasındaki iktisadi entegrasyonu güçlendirmek için ilimizde var gücümüzle çalışıyoruz. Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak ekonomi ve yatırım birlikteliği başta olmak üzere proje ve ortaklığa her daim hazırız. İktisadi ve ticari hayatı, ekonomik ve sosyal hinterlandıyla geniş yatırım olanağına sahip olan Erzurum, bir ticaret kentidir. Erzurum'un ticari hayatını anlayabilmek için şehre stratejik, kültürel ve ekonomiyi anlayan bir gözle bakmak gerekir. Genel hatlarıyla tarım, hayvancılık, inşaat ve hizmet sektöründen oluşan kent ekonomisinin en büyük girdileri "Bacasız Sanayi Turizm" ve üniversiteler, her yıl başarı grafiğini artıran şirketler, kayak merkezleri, oteller, küçük ve orta ölçekli sanayi tesisleri ve diğer işletmelerden oluşmaktadır. Erzurum, 766 bin 729 nüfusa sahip 25 bin 66 kilometrekarelik yüz ölçüme sahiptir. 1900 metre rakımlı kent, Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi ile birlikte 286 bin 116 öğrenciyi barındırmaktadır. Erzurum'da iki organize sanayi bölgesi vardır. Palandöken Ejder3200 Dünya Kayak Merkezi, Uluslararası Kayak Federasyonunca dünya'nın ikinci büyük kayak merkezi olarak nitelendirilmiştir. Oltu taşı, bakır, kurşun, çinko, diyatomit, krom, manganez, manyezit, mermer, perlit ve şelit madenlere sahip olan kentte, Kafkaslar, Orta Asya ve Ortadoğu pazarına, Karadeniz liman kentlerine kolay erişim imkanı bulunmaktadır. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattı tamamlandığında Erzurum’dan Bakü’ye demiryolu ile sevkiyat yapılabilme imkanı başlayacaktır. Türkiye’nin kara ve demiryolu güzergahları ile ham petrol ve doğalgaz boru hatlarının önemli bir geçiş noktasında ve enerji doğu-batı ana aksı üzerinde olması kent için ayrı bir avantajdır. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum ve Doğu Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Erzurum'dan geçmektedir. Mevcut ve yapımı devam - eden Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Küçük Sanayi Siteleri (KSS) ile yatırıma uygun arazi ve altyapı varlığı müteşebbisler için büyük bir fırsattır. Erzurum'un lojistik merkez için seçilmesinde en önemli etken ilin hava, kara ve demiryolu ulaşımı açısından bağlantı noktasında yer almasıdır. Olimpiyat kenti, sahip olduğu 5 ve 6 yıldızlı konaklama tesisleri, 15 dk'lık Havaalanı-Palandöken kayak tesisi mesafesi ve 150 gün üzeri devam eden sezonla kış turizminde marka bir şehirdir. Organik tarım ve hayvancılık için oldukça uygun toprak, su ve çevre şartlarına (Buğday, yonca, yem bitkileri, çayırotu, meyve, bal, arpa, fiğ, korunga, mısır, patates, elma, erik, dut, ceviz gibi ürünlerin organik üretimi) sahip olan şehrimiz, aynı zamanda bir tarım kentidir. İnşallah işadamlarımızla birlikte tarih ve medeniyete dayalı şehircilik anlayışımızla kentimizi hak ettiği konuma ulaştırmada oldukça kararlıyız. Kentsel dönüşüm, şehir sorunlarına çözüm üretmek amacıyla, değişime uğrayan bir bölgenin ekonomik, fiziksel, sosyal ve çevresel koşullarına kalıcı bir çözüm sağlamaya çalışan kapsamlı bir vizyon ve eylem çalışmasıdır. Şehrimizin tarihi dokusunu korumak, ekonomik yaşamı canlandırmak, kentsel yaşam kalitesini arttırmak ve kültüre dayalı dinamikleri harekete geçirmek amacıyla "Korunan Tarih, Dönüşen Şehir" sloganıyla her ölçekte konutlaşmada tüm aktörleri kullanarak yeni bir şehir inşa ediyoruz. Şehrin tarihi kimliğini koruyarak rahat ve yaşanabilecek yerleşim alanları inşa etmek amacıyla 3.5 yılda önemli projelere imza attık.