Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER’in, İktisadi Araştırmalar Vakfı (İAV) işbirliği ile hayata geçirdiği, gayrimenkul alanında daha fazla akademik çalışma hazırlanmasını teşvik etmeyi amaçlayan “GYODER - İAV Lisansüstü Tez Ödülleri Yarışması” sonuçlandı. Akademisyen ve sektör profesyonellerinden oluşan jürinin değerlendirmesi ile seçilen 2 doktora tezi ve 2 yüksek lisans tezi ödüllendirilirken, 2 yüksek lisans tezi de jüri özel ödülü almaya hak kazandı.
GYODER ve İktisadi Araştırmalar Vakfı (İAV) işbirliği ile ilk kez gerçekleştirilen, “GYODER - İAV Lisansüstü Tez Ödülleri Yarışması”nın kazananları belli odu. Yarışmaya Türkiye’de gayrimenkul alanında lisansüstü eğitim veren üniversitelerden 4 doktora ve 25 yüksek lisans olmak üzere toplam 29 tez sahibi başvuruda bulundu. Tezler, akademisyen ve sektör profesyonellerinden oluşan 13 kişilik jüri tarafından; konusu, özgünlüğü ve orijinalliği; kullanılan analitik yöntem, veriler, tezin bulguları ve ulaştığı sonuç kriterleri dikkate alınarak değerlendirildi. Bununla beraber tez çalışması ile geliştirilen kuramın gayrimenkul alanına uygulanabilirliği, tezde test edilen hipotezlerin ve üretilen bilginin literatüre katkısı ile ulaşılan sonuçların gayrimenkul alanında kullanılabilirliği de jüri tarafından değerlendirilen başlıklar arasında yer aldı. İlk değerlendirmenin sonucunda kısa listeye giren 11 tez tekrar jüri tarafından değerlendirilerek; 2 doktora tezinin ve 2 yüksek lisans tezinin ödüllendirilmesi uygun görüldü. Ayrıca 2 yüksek lisans tezi de özel ödül kapsamında değerlendirildi. Kazananlara ödülleri, 31 Mayıs tarihinde düzenlenecek “GYODER Çözüm Platformu” toplantısında takdim edilecek.
“GYODER Lisansüstü Tez Ödülleri Yarışması”nda doktora alanında, Dr. Kübra Haydar Aslan “Binaların Tasarım Stratejilerinin Simülasyon Optimizasyonuna Dayalı Olarak Değerlendirilmesi: Çok Katlı Konut Yapıları TOKİ Örneği” ve Dr. Çağdaş Coşkun “Jeoteknik Koşullara Göre Konut Değerinin Değişimi”; yüksek lisans alanında ise Buğra Bütün “Ofis Yapılarında Kullanım Dönüşümü, Döngüsel Ekonomi Örneği” ve Nazlı Döngez “Kültür Varlıklarına Yapılan Yatırımların Konut Fiyatlarına Etkisi: İstanbul Örneği” tezleri ile yarışmada ödül almaya hak kazandı.
Yüksek lisans alanında; Emre Çelik “Gayrimenkul Yatırım Ortaklarında Piyasa Değeri ve Aktif Karlılığı Etkileyen finansal Oranların Panel Veri Analizi Yöntemiyle Belirlenmesi”, ve Şeyma Öztaş“Konut Kira Değerinin İstanbul Konut Alt Bölgelerine Göre Analizi” konularındaki tezleriyle jüri özel ödülüne layık görüldü.